Herhangi bi web sunucusu ( web server ) üzerinde çalışan yazılımların tümüne "Web Yazılımı" diyebiliriz. Bu yazılımlar kısmen ya da tamamen web teknoloijilerini kullanırlar. Bu sayede web yazılımları Internet Explorer, Mozilla Firefox, Netscape gibi bütün web tarayıcıları ile sorunsuz kullanılabilirler. Internet bağlantısı olan her hangi bir bilgisayar ile kullanılabilen, çok kullanıcılı, çok şubeli çözümleri, yerel bilgisayar sistemi (server, terminal vb) yatırımlarını en az seviyede tutabileceğimiz hayalleri zorlayabilecek ekonomik çözümler sunarlar.
Web yazılımları bilinenin aksine sadece internet üzerinde değil ihtiyaca ve talebe göre kapalı sistem networkler (intranet) için de hazırlanabilir. Bir web yazılımı kapalı bir sistemde internete bağlı olsun yada olmasın intranet dediğimiz ofis içi network te de çalışabilir ve kullanılabilirler. Local networkte kullanılabildiği gibi istenirse bu yazılım internete açılarak dışardan internete bağlı herhangi bir bilgisayardan da çalıştırılabilmesi sağlanabilir. Bu ayrıcalık da bir web yazılımının en büyük avantajlarından sadece birisidir.
Bu durumu bir senaryo ile açıklayacak olursak ;
Örneğin bir ofiste 50 bilgisayarlık bir bilgisayar ağımız var. Üzerinde de çeşitli servislerin çalıştığı bir ana bilgisayarımız (Server, Sunucu) var ve bu ana bilgisayara tanımlanmış bir domainimiz (Örn.: www.sirketimizinadi.com) ve yine bu ana bilgisayarda bir web yazılımının çalışabilmesi için gerekli olan tüm servislerin (Apache, PHP, MySQL) yüklü olduğunu düşünelim. Her bilgisayardan erişilmek üzere bir adres rehberi hazırladık ve bu rehber PHP de kodlanmış MySQL veritabannı kullanarak hazırlanmış bir yazılım olsun. Şimdi bu yazılımı sadece ofis içi networkümüz de kullanıyoruz diyelim. Patronumuzda bize dedi ki "ben evden de bu adres defterine ulaşmak ve ofiste ki gibi kullanmak istiyorum" ...
Bu son derece kolay bir işlem, hemen adres.sirketimiz.com seklinde bir alt domain olusturur ve Apacheden adres defterinin çalışacağı dizinleri tanımlarız. İnternete bağlı olduğumuzu varsaydığımız ağımızda dışardan web erişimi için gerekl yönlendirme işlemlerinden sonra artık local kapalı sistem çalışan adres defterimiz dışardan internete bağlı herhangi bir bilgisayardan çalışır hale getirmiş oluruz.
Bu tabii ki bir web yazılımının avantajlarından sadece bir tanesidir.
Bir iş fikrin mi var ? Yoksa bir internet projesine mi ihtiyacın var ?
Yorumlarınızı almaktan mutluluk duyarız